Vesti

5G MREŽA – šta je, kada nam stiže, da li je štetna?

Za Balkan i dalje niko ne može da potvrdi kada bi 5G mreža mogla da zaživi, ali prema nekim glasinama 5G bi trebao biti standard do 2025. godine

Šta je uopšte 5G mreža?

5G mreža predstavlja petu generaciju mobilnog interneta koji će nam donositi mnogo veće brzine protoka, veću pokrivnost kao i responzivnost. Brzine konekcije će biti veće od 10 do 100 puta od onoga što je trenutno dostupno većini. Recimo ukoliko 3G mreža podatke prenese za 24 časa, najnovija 5G mreža bi iste te podatke prenela za neverovatnih 3,6 sekundi, što je zaista ogromna razlika.

U Americi lansirana 5G mreža

Američki operater Verizon je prošle nedelje, odnosno 3. aprila 2019. godine, lansirao prvu komercijalnu 5G mrežu u svetu. Tadođe treba spomenuti da je 5G mrežu pokrenuo nešto prije korejskog SK Telekom-a, koji je kasnije reagovao i objavio da je svoju 5G mrežu objavio nekoliko sati poslije američkog Verizon-a. Trenutno 5G mreža je dostupna u Chicagu i Minneapolisu. Pored toga u Verizon-u nisu govorili o mapama pokrivenosti 5G signala, i od korisnika je poznato da nije dostupan na celom spomenutom području.

Na slici koja je objavljena od strane Verizona-a se jasno vidi da je brzina downloada oko 500Mbps, što je odlična brzina, ali od strane Verizon-a je najavljena brzina od čak neverovatnih 1 Gbps. Međutim mreža je i dalje u velikom pogonu, pa ovo sigurno nisu prave brzine, a brzine interneta će vremenom zasigurno rasti.

Kada nam stiže i na kojim uređajima je dostupan 5G?

Širom sveta 5G mreža bi trebala da bude pokrenuta već krajem leta i početkom jeseni ove godine. Za sada 5G mrežu možete koristiti na samo dva uređaja, odnosno na Samsung Galaxy S10 5G i Motorolu Moto Z3 sa posebnim modemom. Za očekivati je da će naredni top modeli imati ugrađen 5G modul, kao što su Samsung Galaxy Note 10 i Huawei Mate 30, dok su za Apple javile glasine da bi 5G posedovali uređaji tek od naredne godine, što bi možda bio i veliki problem za Apple.

Za Balkan i dalje niko ne može da potvrdi kada bi 5G mreža mogla da zaživi, ali prema nekim glasinama 5G bi trebao biti standard do 2025. godine što je mnogo dugačak period.

Da li je 5G opasan za čovekovo zdravlje?

Pored ogromnih brzina koje nam donosi 5G mreža, tema da je 5G štetan po čovekovo zdravlje je vrlo popularna. Cela tehnološka industrija tvrdi da je 5G mreža potpuno bezbedna za korišćenje, izvješće Američkog nacionalnog  toksikološkog programa ukazuje da je ta mreža vrlo nesigurna i da može uzrokovati teške bolesti, kao što su rak i tumor. Ipak ovo su sve samo glasine, i naravno da će cela mreža proći detaljna istraživanja, i da zakon neće pustiti nešto tako opasno, kao što se priča za 5G mrežu.

Napisao: Ivan Konjević

Prikaži više

Slične vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button