Software (mobile)Vesti

AirVisual – Izmerite kvalitet vazduha

AirVisual je aplikacija koja nam daje detaljan uvid u trenutno stanje kvaliteta vazduha koji udišemo

“Zagađenje vazduha u Srbiji najveće je u Evropi.”, “Niš i Beograd najzagađeniji gradovi u Evropi.” Ovo su samo neki od naslova koji su tokom zime bili na svim većim portalimau Srbiji. O čemu se zapravo radi? Kako se može proveriti trenutno zagađenje vazduha u gradovima?

AirVisual je aplikacija koja nam daje detaljan uvid u trenutno stanje kvaliteta vazduha koji udišemo.

Termini:

PM 2.5 je mera prisutnosti čestica prečnika 2.5mikro metara, odnosno 30-ti deo veličine ljudske kose.
Čestice ove veličine mogu da prodru duboko do respiratornog trakta gde može doći do respiratornih bolesti, astme, bronhitisa. Kada ih apsorbuju ćelije pluća, postoji čak i šansa da dospeju i do srca.
Sadržaj može biti kako organskog porekla tako i neorganskog (razni industrijski procesi, izduvni gasovi, požari, itd…).

PM10 čestica se u odnosu na PM 2.5 razlikuje samo po veličini. PM 10 su veličine od 2.5 do 10 mikrometara i manje su štetne u odnosu na 2.5 samo zbog svoje veličine i činjenice da ih je teže apsorbovati. Ova čestica može biti uzrok iritacije očiju, nosa, grla.

Osim ovih, bitno je posmatrati čestice Ozona, koji je na površini zemlje toksičan, zatim NO2, CO, SO2.

Aplikacija:

U aplikaciji postoji mogućnost da se izaberu lokacije (gradovi) koje želimo da pratimo. Po dodavanju grada, odmah izlazi info o kvalitetu vazduha.

AQI (Air Quality Index) je sistem koji izveštava kvalitet vazduha u jedinicama (brojevima) od 0 do 500, gde veći broj označava veće zagađenje. Tako, sve preko broja 300 označava da je kvalitet vazduha opasan po zdravlje, do se 0-50 smatra jako dobrim kvalitetom vazduha.

  • Zelena boja raspon 0-50 – dobar kvalitet vazduha
  • Žuta boja 51-100, umereno zagađenje
  • Narandžasta boja 101-150 – nezdravo za osetljive osobe
  • Crvena boja 151-200, nezdravo
  • Ljubičasta boja 201-300, jako nezdravo

Odabiramo grada dobijamo detaljniji info o kvalitetu vazduha. U zavinosti od skale biće preporuka, da li treba otvarati prozor zbog provetravanja, da li je preporučljiva fizička aktivnost, da li je potrebno da se nose zaštitne maske, itd… Osim ovoga može se videti prognoza za 24h unapred, frafikon sa kretanjem zagađenja (24h unazad).

Osim odabranih gradova, može se na mapi sveta videti trenutno stanje kao i lista najzagađenijih gradova.

Airivisual predstavlja odličnu platformu za informisanost o kvalitetu vazduha koji udišemo. Info se može dobiti putem web sajta, a dostupne su aplikacije za Android i iOS uređaje.

Prikaži više

Slične vesti

Back to top button