VestiVideo

Asus ROG STRIX Z390-I Gaming + 2X32GB Rama

ROG Strix Z390-I je vrhunsko dizajnirana ploča u minijaturnom pakovanju, koja ima sve funkcionalnosti kao i ploča punih dimenzija (ATX).

Specifikacija:

Ploča je mini-ITX formata, a dimenzije su 17cm X 17cm i koristi 1151 socket za Intel osmu i devetu generaciju procesora.
Ploča poseduje dosta portova, USB 3.1, USB A-tip, USB C-tip, Gigabitni LAN, zatim ugrađeni WI-FI sa Game Ready podrškom (game ready podrška prioritizuje gaming pakete u odnosu na druge pakete), itd…


Cela ploča je suštinski prilagođena gaming iskustvu, te je tu i RGB koji je odlično implementiran. Koristi se Aura sync te se putem software-a mogu kontrolisati boje, a naravno postoji mogućnost i iz biosa.


Koristeći S1220A kodek, SupremeFKS je integrisano audio rešenje koje je konstruisano da obezbedi ravnomeran frekventni odziv za neutralan, detaljan zvuk. S1220A omogućava čak 113dB, dok standardni ALC1220 108dB.

Na samoj ploči je odrađeno odlično hlađene, tako da je overclockovanje moguće, a u BIOS se mogu videti dosta stvari koje automatizuju kako sam overclock, tako i rad ploče i komponenti koje su povezane. Ovo je jako bitna stavka za korisnike koji ne žele previše da ulaze u problematiku samih naprednih podašvanja.

Ploča poseduje 2 M2 slota. Jedan je sa hlađenjem napred, a drugi bez hlađenja sa zadnje strane.

Na testu je smo imali dva modula G.SKILL po 32GB memorije. Na ovoj ploči može da se stavi 64GB RAM memorije, što znači da neće biti problema za Gaming. Na jednom modulu se nalaze zapravo dva, ali sa jednim fizičkim konketorom za ploču, tako da je ovo suštinski dual “Ram” u jednom modulu. Ovo ima svoje prednosti i mane. Prednost je svakako da na jednom modulu može da se smesti 32GB, a mana je što dosta malo ploča podržava ovakvu tehnologiju. BIOS prepoznaje RAM kao 16GB x 4.

BIOS:
Postoji advanced i easy mode za korisnike koji prosto ne žele da previše ulaze u napredna podešavanja.
Spomenućemo samo mali deo opcija moje je moguće konfigurisati: “Platform Misc” opcije, zatim “CPU” podešavanja , “SA” podešavanja , “PCH”, podešavanja uređaja na ploči, “APM”, “USB”, “NVMe”, itd…
Napomenimo još i da je moguće promeniti timing kontrole kod RAM-a i frekvenciju RAM-a, voltaže, itd…
Od naprednijih opcija, treba reći da postoji i AI overclock guide, odnosno postoji vodič kako uraditi overclock. Osim ovoga, moguće je overclock prepustiti samoj ploči, odnosno BIOS-u.

Zaključak:

Radi se o vrhunskoj ploči bez kompromisa, koja u malom pakovanju podržava puno naprednih tehnologija. BIOS daje korisniku potpunu slobodu kada je overclock u pitanju i moguće je zaista izvući maksimum iz svih ugrađenih komponenti.


Prikaži više

Slične vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button