Matične pločeVestiVideo

Kako Izabrati Matičnu Ploču? | AMD 2019 #2

Rog Strix X570-E gaming je model za gamere. Matična ploča je odlična za overclock, a dizajn nije suptilan kao u prethodnoj recenciji što smo videli kod modela TUF, već je kako se popularno kaže gamerski ali sa stilom. Dakle, Asus ovde nije preterao sa bojama, raznim dizajnerskim rešenjima. Ploča će se uklopiti u svako kućište, a putem RGB-a može da se menja ambijent.

ROG Strix x570
ROG Strix x570

Specifikacija:

 • CPU: AMD AM4 procesori druge i prve generacije sa Vega grafikom i AMD Ryzen procesori
 • Chipset: AMD X570
 • Memorija: 4 x DIMM DDR4, max 128GB
 • Grafika: Podržana kod prve i druge generacije procesora, max rezolicja 4096 x 2160 @ 60 Hz putem display porta
 • Mreža: Intel® I211-AT, 1 x Gigabit LAN Controller(s), Realtek® RTL8125-CG 2.5G LAN
 • Bežična mreža: Intel® Wi-Fi 6 AX200
 • Bluetooth: Bluetooth® 5.0
 • Audio: SupremeFX 8-Channel High Definition Audio CODEC S1220A
 • Portovi pozadi:
  1 x DisplayPort
  1 x HDMI
  1 x Optical S/PDIF out
  5 x Audio jack(s)
  1 x Anti-surge 2.5G LAN (RJ45) port
  1 x USB BIOS Flashback® Button(s)
  1 x ASUS Wi-Fi Module
  7 x USB 3.2 Gen 2 (up to 10Gbps) ports (Type-A)
  1 x USB 3.2 Gen 2 (up to 10Gbps) ports (Type-C)
  Anti-surge LAN (RJ45) port
x570-e gaming
x570-e gaming

Glavne karakteristike:

Ploča poseduje mogućnost ažuriranja BIOS-a, a da prethodno nije instaliran ni procesor ni RAM memorija. Ovo je jako zgodna opcija, naročito kada izađe nova generacija procesora. Ranije je moralo da se instalira stari procesor, ažurira BIOS, pa tek onda da se postavi novi procesor. Ovom mogućnošću se znatno olakšava ceo proces.

Ploča poseduje jako lepo integrisan I/O shield, što omogućava lakšu instalaciju matične ploče. Elektrostatička zaštita je dva puta veća nego kod industrijskog standarda. Q-Code, daje mogućnost da se brže putem integrisanog displeja dobije info o potencijalnom problemu.

Q-Code
Q-Code

Kao i kod TUF modela, SafeSlot, odnosno ojačani PCIe slot za grafičke kartice je prisutan. Proizveden u jednom koraku korišćenjem novog postupka umetanja. SafeSlot integriše metal za svojstveno jači slot, koji je čvrsto učvršćen na PCB kroz dodatne tačke lemljenja.

Aura sync je naravno prisutna kod ROG modela. Ono što je zanimljivo jeste da ploča ima Gen2 adresabilni RGB. Ovo znači da je moguće da se detektuje ukupan broj Led -a, što omogućava software-u da svaki Led pojedinačno kontroliše.

Automatska optimizacija putem Asusovog BIOS-a može da bude korisna opcija za one korisnike koji ne žele sami da vrše podešavanja, već to prepuste BIOS-u koji sam vidi šta može da primeni podešavanja koja će povećati performanse.

Za kraj, treba reći još i da ploča poseduje Wi-FI 6, 2.5GbE plus Gigabit Ethernet, 8 USB 3.2 Gen2 portova sa zadnje strane (7 type A, 1 type C).

USB 3.2
USB 3.2

Zaključak:

Rog Strix X570-E gaming je vrhunska matična ploča. Ako planirate overclock, ploča može biti pravi izbor. Veliki broj USB 3.2 portova, zaista predstavljaju veliki plus, a tu je još i WiFI 6.

Pročitajte još i prvi deo članka: Kako Izabrati Matičnu Ploču? | AMD 2019 #1

Prikaži više

Slične vesti

Back to top button