Matične pločeVestiVideo

Kako Izabrati Matičnu Ploču? | Intel 2019

Tri vrhunske matične ploče od strane Asusa smo imali prilike da testiramo. Radi se o modelima PRIME Z370-A II, PRIME Z390-A i WS Z390 PRO. Koje su razlike između ploča i kako odabrati, pročitajte u nastavku.

Z370/Z390/WS Z390

Krenimo prvo od oznaka, koje za prosečnog korisnika mogu biti zbunjujuće, a opet jedna oznaka može da prevagne u kupovini.
Prvo slovo predstavlja pozicioniranje, odnosno označava se koja je namena ploče

  • H = Jeftiniji / Srednji rang
  • B = Biznis
  • Z = Overclock

“H” oznaka se koristi za jeftinije ploče i ploče srednjeg ranga i one se ne koriste za overclock. “B” su biznis ploče i suštinski su jako slične “H” pločama. Obično ove ploče imaju više portova. “Z” je oznaka za high end matične ploče. Na ovim pločama se može overclockovati sistem. Sama izrada ovih ploča je najbolja i hlađenje, koje je jako bitno kod overclocka je odlično rešeno.

Z390 Prime

Sledeća oznaka kod ploča je broj. Broj 1 predstavlja da ploča podržava 6-tu generaciju procesora, broj 2 da podržava 7-mu generaciju, a broj 3 da podržava 8-mu i 9-tu generaciju Intel procesora.

Na kraju dolazimo do poslednja dva broja kod naših ploča, 70 i 90. Veći broj donosi više opcija. Na konkretnim primerima, Z390 ploče imaju podršku za USB 3.1, te kome je presudna brzina prenosa bi trebalo da se odluči za ovaj model. Druga bitna prednosta Z390 ploče u odnosu na Z370 je u podršci za Wi-Fi 802.11AC.

WS Z390 PRO ploča u svojoj oznaci ima WS i to prema Asus predstavlja Workstation. Ova ploča donosi vrhunsku stabilnost.

WS Z390

Još jedna bitna stvar jeste brzinu memorije koju ploče podržavaju. Z390 podržava maksimalnu brzinu od čak 4266MHz, dok Z370 podržava takođe brzu memoriju na 4000MHz. Naravno, radi se o DDR4 memoriji. WS Z390 podržava čak 128GB radne memorije, dok preostale dve ploče 64GB.

Sve tri ploče poseduju ALC S1220 audio čip. Radi se o Realtec čipu koji je jedan od najboljih koji ova kompanija nudi. Podržava 32-Bit/192kHz playbac, 120 dB SNR stereo playback output, itd…

Hlađenje za M.2 diskove je posebno dizajnirano i donosi čak 20C niže temperature, što direktno utiče kako na stabilnost tako i na dugovečnost uređaja.

Prve dve matične ploče podržavaju i Aura Sync. Ovo znači da bilo koje RGB osvetljenje koje imate možete da kontrolišete putem software-a (Asus Grafičke kartice, Asus tastature, itd…).

Šta bi bio zaključak? Ako tražiomo najbolje i najbrže, PRIME Z390-A bi bio prvi izbor. Osim brzine, ploča poseduje i najviše proširivih slotova. Ako je cilj pouzdanost WS Z390 PRO je svakako preporuka. Ako tražimo ploču gde ćemo najviše dobiti za uloženi novac, gde suštinski i nema odricanja, PRIME Z370-A II je pravi odabir.

Zbog kvaliteta izrade, podržanih opcija i mogućnosti btech.rs dodeljuje nagradu btQuality!

Linkovi ka matičnim pločama:

PRIME Z370-A II

PRIME Z390-A

WS Z390 PRO


Prikaži više

Slične vesti

Back to top button