PreporučujemoVestiVideo

Kako pravilno očistiti mobilni telefon?

Svi koristimo pametne telefone, nešto više sada u ovom periodu karantina, ali ne bi smeli da zaboravimo na dezinfekciju istog. Maske i rukavice ne pomažu ako dodirujemo telefon dok smo u marketu, pijaci i onda taj isti telefon prislonimo uz lice.


Za dezinfekciju možemo koristiti sredstva na bazi alkohola, vlažne maramice na bazi alkohola i slično, ali pošto je trenutno neštašica takvih proizvoda i neki proizvođači ne preporučuju ovakve proizvode za čišćenje telefona jer u nekim slučajevima mogu da dovedu do oštećenja.


Neki telefoni mogu i da se potope u vodu i praktično operu, jer su vodootporni, ali se ne preporučuje ovo rešenje. Ako se ipak odlučite za to, nemojte povezivati telefon dok se dobro ne osuši na punjač ili ubacivati slušalice ukoliko imate 3.5 mm konektor za iste.


Kako je najbolje očistiti mobilni telefon?
Potrebna vam je mikrofiber krpa i sapun, može naravno i tečni. Krpa se blago nakvasi sapunom i bez jakog pritiska se telefon očisti. Poželjno je izbegavati čišćnjenje otvora na telefonu (zvučnik, usb za punjenje), zapravo izbegavati da se tečnost zadrži, a ako do toga dođe, potrebno je odmah osušiti te delove telefona. Ukoliko nosite neku zaštitu za telefon naravno potrebno je i nju očistiti.

Još jedan način sterilizacije je putem ultravioletnog zračenja. Postoje uređaji specijalno namenjeni za uklanjanje mikroba i efikasnost se meri čak 99%.

Inače, dr. Lena Ciric, mikrobiolog koledža London je pokazala da ovakav način čiščenja veoma efikasan.
Urađen je test RLU (relative light unites), a to je mera za mikrobiološku aktivnost.
Veći broj označava veći broj mikroba na uređaju. Test je urađen na tri telefona i kod sva tri modela je primećen znatno manji broj posle čišćenja.

  1. pre 138/ posle pranja 7 (iPhone)
  2. pre 92 / posle 2 (Pixel 4)
  3. pre 135 / posle 12 (Pixel 4)
Prikaži više

Slične vesti

Back to top button