CryptoVesti

MT.Gox 2.0

Bitkoin raste, pravo je vreme za kupovinu, možda nikada nećemo videti cene koje su sada, reče jedan moj poznanik i otrča u banku da uplati poveliku sumu za naše, balkanske prilike. Bljesak sećanja iz vremena skoka tržišta krajem 2013, kada sam se ponašao slično. Otvorio sam račun, bio u procesu skupljanja novca za uplatu, loše vesti su me srećom preduhitrile, ali razočarenje u kripto koje je uslijedilo kasnije kolaspsom MT.Goxa i svim ljudima koji su izgubili novac nije bilo ništa manje. Shvatio sam da nije bila krivica bitkoina već berze, ali sam mislio da niko više neće ulagati u nešta što može da nestane preko noći, 2017. me je demantovla.

Moram reći da TA(tehnička analiza) ukazuje da smo u bull tržištu, ostaje da se vidi šta će se desiti kada dođemo do nivoa prije pada krajem prošle godine(oko 6557$). Treba napomenuti da trenutna cena predstavlja dobit od 100% u odnosu na onu početkom decembra 2018. Dolazimo do ključnog nivoa, koji je uz to i jedan od fibonačijevih nivoa, koji se ponašaju kao otpor kada cena raste, a kao podrška kada pada.

Zašto bitkoin nastavlja da raste? Odgovor na to nikada nije jednostavan, a često se pravi razlog sazna dosta vremena kasnije. Za sada kao glavni razlog se uzima insolvetnost (ostali su bez novca) jedne od najvećih i najkontraverznijih berzi Bitfinex i njenog stablecoina USDT. Panika je nastala nakon što je US prvo zamrzla 850$ miliona (sredinom 2018), a prije nekog vremena je najvljeno pokretanje optužnica protiv direktora i drugih odgovornih iz Bitfinexa zbog načina na koji su “pokrili” te gubitke (nisu obavjestili investitore već su nastavili da posluju kao da se ništa nije dogodilo). Mnogobrojni klijenti u nemogućnosti da povuku dolare sa berze, kupuju bitkoin i povlače njega. Cena na bitfinexu je trenutno nekolike stotine dolara veća od ostalih berzi i to je ono što izaziva skok bitkoina. Do sada je od početka godine povučeno oko 40% bitkoina sa Bitfinexa. Ono što donekle ohrabruje je da Bitfinex trenutno pokušava da skupi milijardu dolara kroz izdavanje novog LEO tokena, a prikupljena sredstva će biti u obliku kriptovalute USDT. Scenario u kome će da spasu USDT i ojačaju njegovu cenu, zato što će ga ljudi koristit da kupe LEO token, može uticati na pad cene bitkoina jer se USDT neće više trošiti za njegovu kupovinu u toj mjeri. Trenutno je učestvovanje ograničeno na privatne investitore sa dubokim džepovima i traje do 11.maja, a ako se skupi manje od milijardu biće ponudjeno javnosti. Poslednja slamka spasa za kompaniju koja je krenula da štampa elektronske američke dolare praktično i bilo je za očekivati da zbog toga budu pod udarom vlade US. Uspostavljanjem pravnog presedana u suđenju protiv kreaatora USDT sudbina ovog tokena kao i sudbina mnogih berzi koje su ušle u štampanje i kreiranje stablekoina zbog lake i brze zarade biće pod znakom pitanja.

Kreiranjem stablecoina berze su praktično preuzele ovlaštenja centralnih banaka, evo kako ta šema funkcioniše sa pravim valutama, a potpuno isto i sa digitalnim pandanima. Banke koje poznajemo kreiraju novac iz vazduha i dužne su da drže samo određeni iznos (najčešće samo 10%, mada zavisi od zemlje do zemlje i od veličine banaka) kao pokriće. To može da funkcioniše dok postoji poverenje u banku, kada veći broj deponenata zatraži svoj novac, banka bankrotira. Isti sistem su primjenili kreatori stablecoina , od kojih je najpoznatiji USDT(US dolalr tether).
Problem je nastao kada je račun sa pravim dolarima u vrijednosti 850$ miliona zamrznut, pod naredbom vlasti iz US, Poljske i Portugala. Račun je pripadao kompaniji Cypto Capital koja je opsluživla i čuvenu Kanadsku berzu QuadrigaCX, gdje je pod sumljivim okolnostima nestalo 190$ miliona. Ranije su sa tom kompanijom srađivali Binance i Kraken, da li su oni pretrpjeli neke gubitke ostaje nepoznato. Cypto Capital je registrovan u poznatoj ofšor zemlji Panami i on je služio praktično kao banka pružajući usluge velikim kripto berzama jer su banke odbijale da sarađuju sa njima zbog AML (anti money laundering) politike.

Trenutna situacija me neodoljivo podseća na skok cene bitkoina pre kolapsa MT.Goxa, o potencijalnoj ulozi Binanca i hakovanju pišem u sledećem članku. Budite spremni, pred nama je možda najveći FUD ikada i verovatno cene bitkoina koje više nećemo gledati, kao što ni ja nisam više dobio priliku da kupim bitkoin za 100$ posle pada MT.Goxa.

Autor: Novak Svrkota u crypto svetu je od 2013 godine, ima svoj biznis koji se bavi kripto investicijama i edukacijom

Prikaži više

Slične vesti

Back to top button