PeriferijeVestiVideo

Prednosti AC u odnosu na N standard | Asus RT-AC51U

Sa pojavom AC standarda, dobili smo evoluciju Wi-Fi-a. Brzine su se podigle na 1300Mbps u odnosu na N standard koji je deklarisan na maksimalnih 450Mbps. Međutim, možda i glavni benefit jesu zaista ostvari brzine u praksi, stabilnost signala, itd…

Cene AC rutera su se skoro izjednačile sa N ruterima, a test koji je sproveden u kućnim uslovima će pokazati koje su ostvarive maksimalne brzine (Wi-Fi), koliki su gubici ako se koristi uređaj koji poseduje N standard.

Iz Asusa na test na dolazi Asus RT-AC51U ruter. Ruter je odličan za kućne uslove ili male kancelarije.

RT-AC51U
RT-AC51U

Sam izgled je prepoznatljiv, crne je boje, poseduje 3 antene, od kojih su 2 eskterne, jedna je interna. Maksimalna brzina za AC standard kod ovog modela je 433Mbps, što je dovoljno za kućne uslove, pa čak i manje firme. Treba još napomenuti da putem USB-a se može povezati štampač i tako podeliti ga putem mreže, zatim USB fleška i tako podeliti fajlove i na kraju USB dongle i podeliti 3G odnosno 4G mrežu. Osim ovoga tu je i ASUS AiCloud. Par interesantnih opcija koje rade odlično i mogu da olakšaju neke svakodnevne poslove.

 RT-AC51U
RT-AC51U

Prednosti AC u odnosu na N:

  • N ruteri najčešće funkcionišu na 2.4GHz, a poznato je da veliki broj uređaja upravo radi na to frekvenciji. Napomenimo samo mikrotalasne uređaje, bluetooth uređaje, bežični telefoni, itd… Kod 5GHz, na koliko radi AC standard, nema zagušenja

  • Kod N standarda, antena šalje singal u svim smerovima, dok kod AC standarda sam ruter prepoznaje položaj povezanog urađaja i povećava signal ka njema (Bemaforming)

  • Maksimalni broj konekcija kod N standarda kod jeftinijih rutera je deklarisan na oko 30, dok u praksi to je često upola. AC standard omogućava istovremeno konektovanje i do 100 urađaja

  • Ušteda baterije kod mobilni telefona, tableta uređaja i laptopova je svakako veća kada se koristi AC standard. Razlog je što su brzine prenosa znatno veće, te je potrebno manje vremena da bi se preneli podaci.

Test:

Test je urađen u kućnim uslovima, a testirana su dva rutera, AC Asus, i stariji N Asus ruter. Prvo je izvršeno skeniranje etra i dok je na 2.4GHz bilo zaista mnogo uređaja koji emituju signal, 5GHz je bio potpuno prazan.

2.4GHz pregled
2.4GHz
5GHz pregled
5GHz

Test download-a je pokazao zapravo pravu razliku u AC i N standardu. Prosečna vrednost za download kod Asus RT-AC51U rutera je bila 68.1Mbps, dok je na istom linku od 75Mbps, N ruter pokazao brzinu od 21.0 Mbps. Razlika je i više nego impresivna.

Download poređenje
Download poređenje

Uzmimo u obzir da 75Mpbs košta oko 1500din, to znači da su gubici na mesečnom odnosno godišnjem nivou sledeći:

Mesečni gubitak
Mesečni gubitak
Godišnji gubitak
Godišnji gubitak

Zaključak:

Test je pokazao zapravo veću razliku u brzinama i u stabilnosti linka AC rutera u odnosu na N, nego što smo očekivali. Matematika je jasna i korišćenjem N rutera na godišnjem nivou dolazimo do toga da plaćamo link provajderu koji ne možemo da iskoristimo. Ta cifra je 10.272,6din. Možemo je nazvati gubitkom, a možemo reći da smo platili uslugu ali nismo iskoristili sve benefite.

Iz svega navedenog, ne postavlja se pitanje da li, već ako kupujete nov ruter on mora da bude AC. Asus RT-AC51U ruter, kao entry model se pokazao i više nego odlično na testu.

Prikaži više

Slične vesti

Back to top button