GamingRetro

Bubble Bobble

Vraćamo se u 1986 godinu. Commodore 64. Joystick sa jednim crvenim dugmetom. Dva mala dinosaurusa, koja skacu i izbacuju balone, kojim se zarobljuju neprijatelji i koji kada se tako zarobljeni dotaknu, postaju voce ili kukuruz ili cokolade. Jedan je zeleni, drugi plavi. Igra za koju smo svi barem culi, pogadate, Bubble Bobble.
Ako ste u osnovnoj ili srednjojj školi, ovo je najverovatnije omiljena platformska igra vaših roditelja. Pitajte, dobicete potvrdu. Igra je postigla veliki uspeh na arkadnim uredajima, toliko veliki da je portovana bukvalno na svaki moguci uredaj (c64, atari, nintendo, ps1, spectrum…).
Prica je sledeca:
Bub i Bob su dva simpaticna dinosaurusa, jedan je zeleni drugi plavi. Oni se nalaze u nekom drugom svetu, cudnom, gde na svakom koraku neko hoce da im dodje glave, od coveculjaka koji bacaju kamencice do nekih veštica i letecih mehanickih cuda… Da, igre iz 80-tih su bile cudne.
Igra ima 100 nivoa. Krece se sa 3 života. Na svakom nivou se nalezi po nekoliko neprijatelja. Da bi se ove pretnje neustralisale, dinosaurusi su izbacivali balone (ne vatru, nego balone!) kojima se neprijatelji zarobljuju. Skoèimo na neprijatelja koji je zarobljen balonom i on se pretravara u voce povrce kolace… sinonpis bi ukratko ovako glasio (svaka cast Japancima, na mašti).

Svako voce, povrce, kolaci sa kojima se susrecemo donosi poene. Što više poena, više života (život se dobija na 30000, 10000, 400000, 1.000.000 poena). Pored poena život se može dobiti tako što se dotaknu baloni koji lete i nose slova. Potrebno je dotaæi balone sa slovima E,X,T,E,N,D.
Pored voca tu su još neki elementi koji mogu pomoæi dinosaurusima da budu efikasniji. Ako skupimo „cipelu“, naši dinosaurusi ce biti brži, ako skupimo „notu“, balone cemo brže izbacivati… Tu su i kišobrani, kojima preskaèemo nivoe. Na stotom nivou na ceka „kraljica“. Ona se može pobediti tako što se izbuše baloni koji nose munju (jesam li spomenuo da ovakve mašte danas nema J).

Muzika u igru je posebna prièa, ustvari da li neka igra iz 80-tih ima lošu melodiju. Pali brate muzika iz 80-tih je zakon, ovako bi glasila èuvena izreka iz tv reklame da je napravljena 80-tih.
Zakljucak:
Bubble bobble je kultna igra, igra koje je definitivno obeležila jednu dekadu. Ako je niste odigrali, a cak i niste gamer, eto još jedna stavka na Vašoj bucket listi. Sat vremena dobre zabave je zagarantovan. Dinosaurusi, sokovi, kolaèi, kristali, baloni, munje, note, cipele….

Prikaži više
Back to top button