PreporučujemoRaznoVestiVideo

Laki Mesh WiFi – Kako da pojačate loš WiFi signal ili podelite sa komšijom?

Ukoliko ste se susreli sa problemom slabe pokrivenosti WiFi-a u većim prostorima, Mesh WiFi tehnologija je prava stvar za Vas.

Mesh Tehnologija

Kako radi Mesh WiFi?

Mesh funkcioniše na sličan način kao i WiFi pojačivači (repeater). Međutim, za razliku od klasičnih pojačivača, Mesh sistem odlikuje kvalitetnija veza i stabilne brzine i što je najbitnije lakoća podešavanja.

Ovaj sistem je koncipiran tako da se sastoji od glavnog rutera i više manjih “satelit” rutera. Glavni ruter je povezan sa modemom za internet i emituje WiFi signal u dve frekvencije: 2.4GHz i 5GHz. Obično ima svoj veb interfejs, a sve češće dolaze i sa mobilnom aplikacijom.

Pomenuti sateliti se povezuju na glavni ruter i na taj način pojačavaju WiFi signal u delove prostorija koje su mu u blizini. Sateliti ne zahtevaju dodatna podešavanja jer su tako koncipirani da odmah prepoznaju glavni Mesh ruter i automatski se povezuju na njega. Samo je bitno strateški pozicionirati manje rutere kako bi Vaš željeni prostor ceo bio pokriven WiFi signalom.

Mesh sistemi su takođe konfigurisani da omoguće seamless roaming međusobno između dodatnih satelit rutera kao i između glavnog i dodatnih rutera. Ovo se realizuje slanjem komandi klijentskom uređaju (telefonu, laptopu) da se “otkači” sa jedne mreže i zakači na drugu, kada nivo signala na uređaju bude prenizak. Na taj način nećete morati ulaziti u podešavanja Vašeg uređaja kako biste se povezali na “najjači” WiFi signal.

Laki WiFi mesh sistem

Iz komanije Orion telekom na tržište nam dolazi brend Laki i uređaji Laki Core i Laki Spot koji mogu da unaprede Vašu kućnu bežičnu mrežu boljom pokrivenošću kao i većim brzinama.

Šta su Laki Core i Laki Spot?

Laki WiFi Core

Laki Wi-Fi Core predstavlja glavni ruter u Mesh sistemu, i obavezno morate imati barem jedan takav uređaj.

Laki WiFi Core

Na prednjoj strani uređaja se nalazi LED indikator statusa. Konektori su pozicionirani tako kablovi izlaze sa donje strane kroz prorez.

Sa donje strane uređaja se nalaze rešetke za ventilaciju, gumene noge, dugme za reset, kao i svi konektori.

Laki WiFi Spot

Laki Wi-Fi Spot je dodatni (tzv. satelit) ruter u Mesh sistemu, koji se bežično povezuje sa glavnim Core ruterom.

Laki WiFi Spot

Uređaj je izuzetno malih dimenzija i ima integrisan utikač, jer je predviđeno da se uključi direktno u utičnicu na zidu. Kao i Core, crne je boje i izrađen je od kvalitetne matte plastike.

U Mesh sistemu možete imati više od jednog Spot uređaja, i koristite ih u zavisnosti od Vaših potreba i površine prostora u kojoj ste planirali da dodatno proširite pokrivenost Vaše WiFi mreže. Važna napomena da Vam inicijalno nisu potrebni Spot uređaji kako bi Mesh sistem funkcionisao.

Tehnologija i specifikacije
Pokrivenostdo 275 m2
Sadržaj pakovanjaLaki Wi-Fi Core ruter x 1
Napajanje x 1
Mrežni kabl 1m x 1
Uputstvo x 1
WiFiDual band, 2.4GHz do 300 Mbps, 5 GHz do 867 Mbps
WiFi 2.4GHzIEEE 802.11a/b/g/n 2×2 MIMO
WiFi 5GHzIEEE 802.11a/n/ac 2×2 MIMO
Konektori1x WAN 10/100/1000 Mbps (Gigabit Ethernet)
1x LAN 10/100/1000 Mbps (Gigabit Ethernet)
1x USB 2.0
NapajanjeMulti-region strujni adapter 110-240V 50/60 Hz na 12V 1.5A
SistemCPU: ARM 1.0 GHz
RAM 128MB DDR2
Flash: 1 Gb (128 MB)
Dimenzije100x100x125.5mm
AdministracijaWeb interfejs, Android i iOS aplikacija
Laki WiFi Core-a

Mogućnosti

Laki Core poseduje standardne mogućnosti svakog rutera, kao što su DHCP, DMZ Host, Clone MAC Address, Port Forwarding, itd… Sve opcije se lako manipulišu putem Laki aplikacije ili kroz web browser.

Kroz Laki aplikaciju lako se mogu izlistati trenutno povezani bežični uređaji, a zatim da se tim uređajima ograniči upload ili download brzina, zatim omogući vremenski period korišćenja, da se samo određenom uređaju zada zabrana pristupa nekom web sajtu. Jako korisna opcija koju nismo viđali kod “kućnih” rutera.

Povezani uređaj

Dodavanje novih Spot uređaja se vrši takođe kroz aplikaciju/web browser. Na glavnom meniju izabere se opcija “+” (dodaj) zatim izaberemo Spot/Core i sačekamo da se uređaj pojavi i upari. Proces obično traje manje od 2min.

Dodavanje Spot-a

Test

Kao prvo treba napomenuti da je udaljenost između objekata bila 50-60m i da su fizičke prepreke staklo-prozor (kod objekta A), a knauf i zid (kod objekta B). U lokalu (objekat B) se nalazi računar sa bežičnom WiFi karticom. Prvo je testiran link sa Archer C20 ruterom koji se nalazio u objektu A, a zatim je on zamenjen Laki Core-om. Drugi deo testa se odnosi na testiranje linka kada se u objekat B doda Laki Spot.

Prvi test sa Archer C20 uređajem nije bio uspešan. WiFi kartica nije “uhvatila” signal sa rutera. Zamenom C20 za Core WiFi smo “dobacili” do objekta B i brzine su bile za download 1,98Mbps, a upload 0,65Mbps.

Laki spot je postavljen tačna ispod krova objekta, tako da je link uspešno uspostavljen između Core-a i Spot-a. Dobije brzine su znatno bolje ovog puta i download je bio 9,93Mbps, a upload čak 36,8Mpbs.

UređajDownload (Mbps)Upload (Mbps)
Arecher C2000
Laki Core1,980,65
Laki Core
+
Laki Spot
9,9336,8
Test brzina

Cena

1x Laki Wi-Fi Core1x Laki Wi-Fi Spot1x Laki Wi-Fi Core
1x Laki Wi-Fi Spot
11.000 din5.700 din15.500 din
Cene u Srbiji

Zaključak

Laki Mesh sistem predstavlja interesanto rešenje koje može da unapredi vaš kućni WiFi na više načina. Kao prvo, ako imate loš signal ili delove objekta koji nisu pokriveni WiFi-jem, sam Laki Core u određenim situacijama može biti dovoljan. Glavna prednost ovog sistema je dodavanje Core uređaja gde WiFi signal postaje skoro savršen. Na kraju putem aplikacije dobijamo napredno korišćenje funkcionalnosti za koje nije potrebno bilo kakvo predznanje.

Da li ovaj uređaj treba svakome? Ne. Ali većina bi imala stvarnu potrebu, barem za Core ruter. Naravno, ukoliko imate brz Internet i veliku kuću/stan, naša preporuka je Laki Magic Duo paket.

Laki
Prikaži više

Slične vesti

Back to top button