HDD/SSD

Maxtor M3 2TB – Eksterni hard-disk

Svako ko koristi PC bi morao da poseduje externi hard disk. Osim za backup podataka eksterni diskovi su jako zgodni za prebacivanje podataka između Laptop odnosno računara. Koji je zapravo disk predstavlja dobru kupovinu?

Maxtor M3 spada u jeftiniju seriju eksternih diskova. Dolaze u više varijanti 500GB, 1TB, 2TB i 4TB. Na testu smo imali model od 2TB, sa oznakom STSHX-M201TCBM. Dimenzije su zaista kompaktne, 137mm x 185mm x 38.5mm, te ako poredi sa mobilnim telefonima, za nijansu je veći. Težina, takođe kao prosečni mobilni telefon u 2019. godini, 169g. Povezivanje se odvija putem USB 3.0 porta.

Autor ovog teksta je koristio uređaj skoro 2 godine. Disk je bio konstanto bio povezan na USB port, a čitanje i pisanje je bilo svakodnevno. Dakle, eksploatacija diska je bila znatno viša nego što to čini prosečni korisnik.

Dva problema su se javila tokom te 2 godine. Jednom je stradala NTFS tabela na disku, (USB kabl je izvučen, a prethodno nije izabrana opcija “Eject”), a drugi peh je bio koban po disk (zaglavila se glava). Ovi pehovi su više izuzetak nego pravilo, a da se malo više pazilo, ovo je verovatno moglo da se izbegne.

Sa cenom od oko 65€ i garancijom od 3 godine ako je potreban disk za skladištenje filmova i muzike disk se može preporučiti. Ako često disk nosite sa sobom, preporuka je da ipak uzmete neki napredniji model koji ima i anti shock mogućnosti.

  • Cena
  • Dimenzije
  • Dugotrajnost
Prikaži više

Slične vesti

Back to top button